Vijver Pastorijtuin Bazel


Het project en de partners


De gemeente Kruibeke, het Sint-Jorisinstituut en Regionaal Landschap Schelde-Durme slaan de
handen in elkaar om de vijver van de pastorijtuin te laten heropleven. Slib ruimen, de
oeverversteviging vernieuwen, een moeraszone creëren met een stevige vooroever: het
kostenplaatje is niet min.
Gelukkig krijgt dit initiatief een extra duwtje in de rug van de Provincie Oost-Vlaanderen in het kader
van het project Gestroomlijnd Landschap Barbierbeekvallei – Wase Cuesta. Het ecologische herstel
van deze waterpartij versterkt namelijk het blauwgroene netwerk in de regio en heeft bovendien een
belangrijke recreatieve en educatieve meerwaarde.
Voor verdere info: zie het (tijdelijke) infobord en robin@rlsd.be, 0494 34 75 34.

Achtergrond i.v.m. de kroosbedekking


Momenteel is er een dichte kroosbedekking zichtbaar. Dankzij de warme zomer en de overvloed aan
voedingsstoffen uit het slib kon het kroos zich heel goed ontwikkelen.
Bovendien ontbreekt concurrentie door andere water-/moerasplanten aangezien die onvoldoende
licht krijgen en te weinig groeiruimte op de oevers. Zij zouden anders een deel van de
voedingsstoffen uit de waterkolom kunnen opnemen zodat er minder beschikbaar is voor het
drijvende kroos.
De kroosaanwas was dit jaar ook bijzonder opvallend omdat er de vorige jaren geen water stond in
althans het westelijke deel van de vijver. Vorig najaar was de oostelijke zijde (waar toen wel nog
water stond) namelijk ook helemaal bedekt met kroos. Dit is onvermijdelijk zolang er geen biologisch
evenwicht is.
Vandaar ook het plan om de vijver grondig te ruimen. Het voedselrijke slib moet er uit. De aanvoer
van (voedselarm) zand om oevervegetatie kansen te geven achter een vooroever werd daarom ook
verkozen boven een recyclage van het slib achter die constructie.

Extra info over de inrichtingsmaatregelen


Ten voordele van de belevingswaarde kiezen we voor het creëren van één natuurlijke, zacht
glooiende oeverzone op de westelijke kop. De vegetatie zal door de beperkte lichtinval helaas niet zo
gevarieerd en bloemenrijk zijn.
Behalve aan de zuidwestelijke kant (grote bomen dus niet zinvol) wordt een moeraszone gecreëerd
met een nieuwe, stevige vooroever, aangevuld met zand. De oude betuining was onvoldoende stevig
en reeds helemaal rot. Ze zal plaatsmaken voor een nieuwe, duurzamere, met 2 cm dikke planken.
De vooroever blijft best zo lang mogelijk onder water. Bij dalend waterpeil in de droge periodes moet
nog zo veel mogelijk vooroever onder water zitten. Daarom bewaren we een afstand van 2 m tot de
oever en komen de planken tot 40 cm onder het maximale waterniveau.

Afgevaardigde van de Provincie , Peter Hertog en Johan Arnout, initiatiefnemer van de bijenwerkgroep onthullen het project.

meer foto's 

Streven naar een oase vol leven

Welkom bij CD&V. Onze websites maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren. Lees onze Cookie Policy voor meer informatie. Ons cookiebeleid en deze voorkeuren gelden voor alle CD&V-websites. Door op 'Akkoord' te klikken, ga je akkoord met de geselecteerde cookies.