Voor het project “ComingWorldRememberMe” van Koen Vanmechelen en vzw Kunst worden tussen 2014 en 2018, 600 000 beeldjes uit klei gemaakt. Deze beeldjes herdenken de slachtoffers van de Groote Oorlog. “Ook Kruibeke neemt samen met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen deel aan dit uniek project. Het initiatief is uniek, omdat het de verschillende onderwijsnetten door middel van kunst en geschiedenis samen brengt”, aldus de gedeputeerde van onderwijs Peter Hertog. 

Schepen van onderwijs Tina Van Havere: “Vorig jaar hebben we reeds een imposant kunstwerk van Koen Vanmechelen opgebouwd met alle scholen. De CosmoGolem die iedereen hoopvol begroet. De onderwijsraad heeft nu de smaak te pakken en wil ook dit jaar deelnemen aan dit project, dat een artistieke herinnering opbouwt en scholen verbindt.” 

Deze beeldjes zullen in 2018 deel uitmaken van de land art installatie in Ieper. Daar zullen alle beeldjes worden verzameld. Het project beoogt de herinnering aan de slachtoffers hoog te houden, maar wil tegelijkertijd helpen, reflecteren en verbinden. 

 

De opbrengst van het project gaat dan ook voor 50% naar een goed doel zodat een wereldwijde solidariteitsactie tot stand komt. Voorzitter van de onderwijsraad Karl Fievez: “Honderden leerlingen uit de Kruibeekse scholen zullen onder leiding van vrijwilligers zelf 800 beeldjes maken. Hiervoor worden persen geplaatst op de Weispoel in Bazel. Elk beeldje zal worden voorzien van een ‘dogtag’ met de naam van een slachtoffer en de maker van het beeldje“. 

Meer informatie:

Schepen van onderwijs, Tina Van Havere, 0476 76 80 93

 

Onderwijsdienst, Kristof De Witte, 03 740 02 27, jeugd@kruibeke.be