Kamerkoor Cantatille uit Rupelmonde gaf een passieconcert in de Velle op 25 maart om 20.15

Voor het passieconcert van 25 maart haalt Kamerkoor Cantatille enkele minder bekende 16de en 17de eeuwse partituren van onder het stof. Het koor brengt muzikale parels van Marc’Antonio Ingegneri, een 16de eeuwse, Italiaanse componist uit Verona die beter bekend staat als leermeester van Monteverdi. Zijn werken zijn nauw verwant aan die van zijn tijdgenoot Palestrina. Kamerkoor Cantatille zal enkele van zijn motetten uitvoeren die aanleunen bij het Passieverhaal.

“Er spricht zo ihnen: Ich bin’s! Judas aber, der ihm verriet, stand auch bei ihnen. Als nun Jesus zu ihnen sprach: Ich bin’s! wichen sie zurück und fielen zu Boden. Da fragte er sie abermals: Wen suchet ihr: Sie aber sprachen: Jesum von Nazareth.”

Johannes Passion – anoniem (collectie P. Attaingnant)

De koorwerken van Ingegneri worden afgewisseld met stukken van Alessandro Stradella die gebracht worden door Dimitry Goethals, dirigent van Kamerkoor Cantatille en contratenor voor deze gelegenheid. Stradelli staat voor 17de eeuwse vroegbarok uit Noord-Italië, wat prachtig combineert met de passie-motetten van Ingegneri. Kamerkoor Cantatille wordt begeleid door Els Sykora op de barokviool en Sofie Bauwens op het orgel. De algemene leiding is in handen van dirigent Dimitry Goethals.

Als afsluiter wordt de enige overgeleverde passie voor gemengd koor uit het 16de eeuwse Frankrijk uit de collectie van Pierre Attaingnant vertolkt. Daarmee wordt de muzieksfeer passend vervolledigd. Als muziekdrukker in het vroeg 16de eeuwse Parijs gaf Attaingnant verschillende bundels uit met muziek van diverse componisten. De anonieme Johannespassie komt uit een van deze muziekbundels. Dit is een uniek werk, en dus niet te missen!

Organisatie: Cultuurcentrum Temse en Kamerkoor Cantatille
Zang: Kamerkoor Cantatille
Barokviool: Els Sykora
Orgel: Sofie Bauwens
Contratenor en algemene leiding: Dimitry Goethals