Vandaag zetten we Xante in de schijnwerpers!
#weekvandevrijwilliger2022 #kruibeke #chirointervoran
#herinneringenvoorhetleven
Xante
is een gedreven leidster van Chiro Intervoran (INTEResse VOoR ANderen), Bazel.
Chiro is een jeugdbeweging die alle meisjes tussen 6 en 18 jaar een zalige zondagnamiddag wil geven!
Die hen de kans wil bieden om vriendschappen te creëren die vaak voor de rest van het leven zijn!
Xante is zelf 12 jaar lid geweest en is nu aan haar 3de jaar als leidster bezig. Momenteel begeleidt zij de aspiranten, meisjes die in het 5de en 6de middelbaar zitten dus.
Naast leiding geven is zij ook financiële leidster, samen met Caro.
In overleg zorgen beiden ervoor dat al het financiële dat aan Chiro Intervoran gelinkt is in orde is.
Hoeveel tijd zij aan de Chiro spendeert? Elke zondag leiding geven van 14:00 tot 18:30 dat is dus al 4:30. Dan gebeurt het regelmatig dat er een evenement is waardoor je in de voorafgaande week, zelfs weken, daar extra voorbereidingstijd aan spendeert. Elke vrijdag hebben ze bijeenkomst met de ganse leidingsploeg in hun lokaal om het ganse groepsgebeuren in goede banen te leiden. Die duurt meestal minstens een uur maar langer is geen uitzondering. En dan is er natuurlijk ook het jaarlijks hoogtepunt: het bivak! De tijd die daaraan besteed wordt is niet te tellen. Wéken op voorhand begint het maken van de dagelijkse programma’s. Die moeten voldoende gevarieerd zijn en voorzien op goed en slecht weer. En voor sommige activiteiten dient er op voorhand geknutseld te worden zodat op de dag zelf elke activiteit vlot kan verlopen. Maar Xante voegt er direct aan toe dat geen enkele leidster dit alles als werktijd ziet. Integendeel zelfs, dit wordt allemaal héél graag gedaan.
Als we haar vragen wat dit vrijwilligerswerk met haar doet als mens weet zij direct te zeggen dat zij daardoor beseft dat er in de wereld meer is dan enkel het online-gebeuren. In de Chiro kan zij echt zichzelf zijn en zich 100% amuseren zonder zelfs maar op de gsm te kijken. In de jeugdbeweging heeft zij haar beste vrienden leren kennen die zij 1 voor 1 graag ziet! Zij vindt het ook fantastisch om te zien hoe zij iedere zondag zoveel mensen een zalige dag geeft!