We hebben in Kruibeke zoveel vrijwilligers dat ze niet in 1 week passen.
Vrouwendag vandaag, en jawel hoor, een vrouw in de schijnwerpers vandaag!
#weekvandevrijwilliger #kruibeke PDK Plus
KARLA DE WILDE
In welke vereniging werk jij mee?
“PDK ‘Plus’ is de vereniging waarin ik ‘vrijwilliger' ben. PDK is de afkorting van Project Dynamisch Kruibeke. Oorspronkelijk gestart met een voetbalploeg waarin iederéén moet kunnen meedoen. Een ploeg die niet om geld draait en waarbij trainers en al wie hier bij nodig zijn zich vrijwillig en gratis engageren. De ‘Plus’ die er later bijkwam, is een doelgericht project waarin sport en beweging geboden wordt aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit doen ze door hun doelpubliek 4 activiteiten per jaar aan te bieden, 1x per seizoen.
Werk jij hier al lang in mee?
“In 2014 stond ik mee aan de wieg van deze vereniging. Toen werden de ideeën op tafel gegooid en gekneed. Die kregen stilaan vorm in de lente van 2015 en in de herfst dat jaar startte men met een leuke griezelbijeenkomst rond halloween.
Deze vereniging werkt niet met leden. Als er een activiteit is, worden de mensen uitgenodigd die hiervoor in aanmerking komen. Ook verschillende homes waar mensen met een verstandelijke beperking verblijven, ongeacht of het nu in dagopvang of 24/24 is, worden op de hoogte gebracht. PDK Plus richt zich naar Oost-Vlaanderen, het Antwerpse, Klein Brabant. Er is steeds een grote respons want zulk initiatief blijkt uniek te zijn.
Financieel proberen wij rond te komen met gemeentelijke subsidies en sponsoring. De deelnemers aan de activiteiten betalen een bijdrage van een euro of misschien al eens twee. Maar dat is puur symbolisch.
Ondertussen kunnen wij al een gevarieerd palmares van activiteiten voorleggen: sportnamiddagen, tochten met speciale fietsen van W.I.M. Bazel en CM, creatieve activiteiten, zoo-bezoek, halloweentochten al eens aan het kerkhof en ook eens i.s.m. Vasse Kweek, ooit zelfs een optreden van Bart Kaëll en Sam Gooris in de tent van en met de accommodatie van Repmond Rock. Bij gans deze opsomming denk ik dankbaar terug aan de geweldige vrijwillige inzet van diverse mensen.
Corona heeft natuurlijk net als overal roet in het eten gegooid. Niet getreurd, ondertussen worden volop nieuwe plannen gemaakt voor dit jaar.”
Of zij veel tijd besteed aan deze vereniging?
“Elke activiteit vraagt natuurlijk veel voorbereiding, uitwerking op het moment zelf en nog enige opruim achteraf. Maar we hebben het geluk dat in PDK Plus beroepsmensen uit deze zorgsector mee vrijwilliger zijn. Dat is een geweldige hulp. We zijn een hecht team”
Wat doet dit vrijwilligerswerk met jou als mens?
“Eerlijk gezegd heb ik geen woorden genoeg om uit te drukken hoe in-gelukkig dit engagement me maakt. De knuffels van de deelnemers als ze ons weerzien, hun enthousiasme tijdens de activiteiten, hun blije gezichten op het einde van zo’n namiddag, dat doet zo’n deugd. Onbeschrijfelijk. Dit is als het ware onmisbaar geworden voor mij.”
Wij kunnen niet anders dan mee enthousiast worden bij zo’n bevlogen verhaal en wensen PDK Plus nog heel veel energie en mooie momenten samen met de mensen waarvoor zij zich zo onbaatzuchtig inzetten!